Anime-Bluray: Girls & panzer Der film

Joitain asioita on syytä odottaa, ja jotkut asiat ovat vain odottamisen arvoisia.

Tämänkertainen tapauksemme antoi odotuttaa itseään noin pari vuotta ennen kuin yllätysmenestys Girls & Panzer sai jatkoa osakseen.

Nykymuodin mukaisesti kokoillan elokuvaksi muodostunut tapaus yllätti verrattain positiivisesti ja en muista koska olisin toistanut joitain kohtia mistään sarjasta niin monta kertaa uudelleen katsomisen yhteydessä.

Mutta onko tässä raskasrautaa sisältävässä höyhenenkevyessä toimintadraamakomediassa sitten mitään syvällisempää pohdittavaa?

Girls & Panzer Der Film (JP/A-Bluray)

Girls & Panzer Der Film (JP/A-Bluray)

Ehkä on ehkä ei… Jokatapauksessa tällä kertaa en malttanut odottaa asiasta kirjoittamista, kun elokuva viimeinkin saapui tänään postissa.

Heti aluksi minun täytyy (mahdollisesti uudelleen) sanoa, että oli oikeastaan viimeinkin reilua, että GnP’n konseptin luoja Fumikane Shimada (tai Humikane, mitenkä nimen nyt sitten haluaa romanjisoida) sai viimeinkin oikein todellisen hitin osalleensa. Nimittäin sen verran pitkään erinäistä enemmän tai vähemmän hapokasta juttua on vuosien aikana tullut. Sky Girls, Busou Shinki, Strike Witches, ja näin edes päin.

Osa on toiminut, osa ei ole toiminut, ja muutamaa juttua on vain väänetty surkuhupaiseksi kreikkalaiseksi parodiaksi asti.

Girls und Panzerin konsepti ei kyllä olisi mistään muusta mielestä pystynyt putkahtamaan, mutta jostain syystä se vain toimii paremmin, kuin pidemmälle viedyt vanhemmat sisaruksensa. Ehkäpä juuri siksi että asioita ei edes vieläkään yritetä turhanpäiden selittää, jotta tietty maagisuus maailmankuvassa säilyy loppuun asti pilaamatta katsojien omaa arvailun mahdollisuuksia.

Mutta silti vaikka pidin itse televisiosarjasta vallankin paljon, niin kun tuli ilmoitus, että oikein elokuva tulisi aiheesta, ja verrattain pitkä sellainen, niin epäilykseni olivat aika reilut.

Toki välissä oltiin lämmitelty aihetta OVA-julkaisujen kanssa, jossa lähinnä käytiin lävitse itse televisiosarjasta pois jätettyjä taisteluja, mutta ongelmaksi jäi kuitenkin se perinteinen, että sarja oli tullut päätökseen. Se oli ajanut jo turhankin hyvin asiansa.

Se kuinka elokuva onnistuu nollaamaan tilanteen on aika yksinkertainen, mutta silti toimiva, kaikki ei menekkään kuin strömssöössä, kuten muodikkaasti hiljan tykättiin sanoa, ja kas kummaa tämä tilanteen kehitys saakin aika oivasti esille uusia ulottuvuuksia jo tutuksi tulleista hahmoista.

Jonka seurauksena on jälleen edessä isompi matsi, jossa kaikki on jälleen pelissä — Ja millainen matsi se onkaan.

Televisiosarjan pisimmät ottelut olivat korkeintaan 40 minuutin mittaisia katsella, mutta elokuvan pääotettu on reilusti yli tunnin mittainen erinäisine tempomuutoksineen, jotka kokonaisuutena nostavat panoksia oivasti pitkin sen kehitystä loppuhuipennukseen asti

Se pakollinen suomalainen yhteys…

Ja pääottelussa tietenkin tullaan siihen asiaan, joka saanee paikallisväestön aivan töpinöihinsä, eli Kenzoku-tiimi, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan voineen sanoa olevan Team-Suomi.

Porukkaa vetää omasta mielestäni Väinämöisestä inspiraatiota hakeva shamaanimainen Mika, jota esittää aina yhtä silkinpehmeältä kuulostava Mamiko Noto. Kenzoku-poppoon suunnittelussa on myös ollut huumorintaju kohdillaan, jota jos tarkemmin tutkii vaatinee paikallisväestöltä nimenomaan huumorintajua, että kaikki vihjailut nielee…

Vähän persaukisen vähävaraisen oloisia jumppapukuhiippareita, joilla on vain yksi antiikkinen vaunu, ja vähintäänkin varauksellinen suhtautuminen yleiseen menoon… mutta, olennaisesti kun Säkkijärven polkka alkaa soimaan — Kaikista meille suomalaisille olennaisista soittimista Kanteleella jopa — niin alkaa sellainen ryminä ja pauke, ettei vielä ole kohdilleen moista tullut. Mutta näinhän se kaiketi vähän onkin… vai eikö?

Voitte oikeastaa unohtaa Finlandia-hymnin uudeksi kansallislauluksi, veikkaisin että tämän jälkeen Säkkijärven polkka tullaan tuntemaan suomi-hymninä tästä eteenpäin, ellei Hatsune Miku tuota ollut jo onnistunut varmistamaan.

Tässä välissä täytyy tietenkin laittaa tosikkohousut jalkaan ja totea että toiminta on vähintäänkin epärealistista, mutta se kuitenkin jollain alkukantaisella tavalla toimii, ja ajoittaiset fysiikanlakien unohtumiset jää vähemmälle huomiolle, koska koreografia kuitenkin toimii pettämättömästi — Aivan kuten oli alkuperäisessä televisiosarjassakin.

Valehetelematta tasin parikymmentä kertaa jo kelata Kenzoku-tiimin irtioton jotta kaikki kaaos tulisi sisäistettyä riittävästi.

Mutta asiaan palatakseni, toinen asia joka yhä oli paikoillaan oli se rautaunen tunnelma, joka puuttuu aika monestakin tämäntyylisestä lorusta, eli se pieni epäilyksen häivähdys, joka tulee pitkäjänteisistä kehityksistä, joissa mikään ei tule helpolla tai ilmaiseksi.

Summa summarum

Voi tietenkin olla, että koska olin jo päässäni hautonut mahdollisuutta, että tämä ei voisi toimia — ettei se pystyisi tuomaan mitään uutta pöydälle, mitä televisiosarja oli jo toimittanut, voi olla että oli helpompi olla positiivisesti yllättynyt, kun sen hyvinkin kuvitelmieni mukaisen alun jälkeen elokuva heittikin sen kirjaimellisen sabo’n koneistoon, ja tilanne juonessa olikin yllättäen täysin auki, vaikkakin se kyllä tiesi millä tilanteesta selvitään… tästähän ei nyt mitään epäillystä ollut.

Tämä onnistui kuitenkin kokonaisuutena yllättämään positiivisesti, joka on aina valttia tämänkaltaiselle tapaukselle, jossa teollisuuden normi on ollut puolivillaiset kausi-spesiaalit, jotka tyytyvät vain fiilistelemään jälkihehkutuksella. GnP Der Film onnistuu aikuisten oikeasti nostamaan panoksia ja tunnelmaa oivaksi huipennukseksi jo olemassaolevalle televisiosarjalle.

Ainoa ongelma tässä vain on…. Mitäs nyt sitten seuraavaksi tämän kanssa… ja kestääkö paikat mahdollisia naurun aiheuttamia vahinkoja?

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s